joi, 11 martie 2010

Ultimate survival

Seara de seara, atunci cand pot, casc ochii pe Discovery la emisiunea lu' nenea Bear Grylls. Cine e nenea asta si de ce ma uit eu la el? Ete, e unu care da lectii de descurcat prin salbaticie. Si le da "raw".
Posibilitatea de a ma trezi in situatii in care informatiile predate de nenea asta sa-mi fie utile sunt extrem de reduse. Suferind de o forma de bolanzeala timpurie platita, omul face emisiuni bazate pe ce o fi invatat el prin SAS-ul britanic si pe unde s-a mai preumblat. Omu' nu e un "fake", chiar face chestii si....
Emisiuni de gen sunt multe, numai discovery are vreo 3. In principal, li se da drumul instructorilor respectivi, in natura, in diferite conditii, iar astia predau lectii de facut din rahat bici, la propriu. Omul nostru Bear, rezistent si temerar, fascineaza datorita poftei aprige de proteine care se manifesta prin hapaitul a tot ce misca in raza lui vizuala. Si cand spun tot chiar tot inseamna.
Ieri i-au dat drumul in Siberia. Nasol. Cancer. Rau. Minus 30 de grade ziua, dracu stie cate noapte. Mai intai, pentru incalzire, omul a facut o baita in rau. Pe bune. Cu degetele la un pas de degerat si cazut, omul ne explica ce e de facut in cazul ala, topaind ca o gaina fara cap cu organele zdranganind, ca de, e realista treaba. Cica si alea cad printre primele de la ger.
Apoi....vine partea interesanta. Foamea de proteine. Ma intreb daca asta chiar mananca mancare normala sau s-acasa vaneaza paienjeni, scorpioni si rame. Aici, fiind frig, n-are carcaieci de mancat. Aia nu scapa de obicei decat daca sunt pe cale de disparitie. Asa ca....omul s-a socat de sangerete, chestia aia care a mancat-o si pe la noi. L-au servit niste mongoli draguti inghesuiti intr-o iurta. S-a mancat comentand ca de obicei: puroi, muci, cam asa se simte mancarea lui obisnuite.
A doua zi a mers la halit iaci. Iacul e un animal mare, frumos si cam tamp. L-au dilit respectuosi mongolii iar omul nostru s-a apucat sa taie in cautare de....ficat. La halit crud cand iacul inca mai dadea din picior. Misto. Dupa care, conform principiul "raportul de proteine per greutate e mai mare decat la o friptura de vita" a halit unul dintre ochii iacului. Cu lichide si sange zburandu-i din gura a mestecat in sila dar tot a inghitit. Era deja plin de sange pentru ca atunci cand i-au luat mongolii gatul iacului, omul a baut din greu. Cica in caz de real, iti salveaza viata. Shit....Daca ai stomacul subtire mori. Clar.
Apoi, desi era cald in iurta alora, omul a vrut sa doarma in padure noaptea. I-au facut aia o coliba din lemne si l-au lasat la minus -35 de grade. Boul zicea ca daca adoarme moare. Pai nu ziceai ca vrei sa dormi?
Ca de obicei, Bear, care a escaladat Everestul la 23 de ani a supravietuit. Dupa ce a mancat rahat de urs, a scurs borhotul din burta unei camile in desert, dupa ce a hapait toate ganganiile pamantului si viermii de pe un cadavru, dupa ce a vanat aligatori, serpis si tarantule la micul dejun, the Ultimate Survivor cred ca l-ar putea invinge si pe venerabilul Chuck Norris. Sa traiasca, ieri facu 70 de ani.