joi, 4 martie 2010

La muzeu....

Care muzeu? Pai ala militar. De ce? Ca-mi facu o vizita pretenul meu Iulian aka Resboiu. Dupa vreo 3 ani si ceva maruntis (daca n-or fi 4) si-a parcat silueta in Bucuresti. Meteoric, cu ocol prin Spania. In fine, detaliile le are el. El are si pozele, cica le pune la el pe blog sa faca rating. I-am zis ca trebuia sa luam o fata dupa noi, altfel noi chiar parem banali de normali pe langa huidumele alea metalice.
Ce vroiam sa zic de fapt....Eu nu ma culturalizez prin muzee. Din lipsa de....nu stiu...de fapt stiu dar nu vreau sa spun. Nu sunt suficient de snob sa ma duc la muzeu doar pentru ca e de bon ton. Asa ca asta a fost mai mult o vizita de lucru. Am trecut pe langa Muzeul Militar de n ori dar n-am intrat niciodata. Amicu' Iulica vroia la ala al aviatiei dar era la dracu-n praznic si omu' se grabea acasa. Asa ca....
Am aterizat ca 2 extraterestri in prima zi de deschidere a vasnicei cladiri intesate cu arme si istorie. O doamna foarte amabila ne-a luat 5 lei de bilet si ne-a explicat ca e cam pustiu pe-acolo. Am constatat si noi asta. Cu juma de cola in buzunar, amicu Iulian a pornit printre harburi de tot felul de le zice tunuri. Mici si mari. Mai toate ruginite sau vopsite in culori fistichii.
Ca un mic-mare buldozer m-am infipt la parcul de tancuri vechi. Adica din timpuri de pe la '40 asa. Mici si mari si ele, frantuzesti, nemtesti, reusesti, cehesti. Misto. Si alea mici erau mari. Dar dezolant de lasate de izbeliste.
Sectia aviatie. Incepe bine cu un Mig15 urat cu patima. Sincer, un fel de penis cu aripi in care nu m-as fi urcat nici mort ca sigur eram viu la urcare si mort la aterizare. Deci....Sectia aviatie are machete. Si vreo cateva aparate intregi. Cel mai tare un IAR93 de productie autohtona. Impanat de arme. Frumos, subsonic dar frumos.
Iar la tunuri. Amicul ar fi vrut sa mai stam la avioane dar era frig iar avioanele doar pictate. Sau schitate. Afara din nou, am constatat ca rusii nu stiu sa faca chestii mici. Am ras de juma de tanc Sherman parcata langa niste vasnice TAB-uri inca in dotarea armiei romane cand fac astia poc in Afghanistan. Juma de tanc aia avea un rahat pe locul soferului. Ca sa nu urci.
Rasnind din dinti ne-am intors la tunuri. Si rachete. Pierdere de vreme. Tot lucruri rusesti.
Bre, hai la TR-85M1. Uite-l colo.
Pe un rand compact sunt aliniate tancurile armiei romane postbelice, inclusiv cea de-acu. NATO. Frumos T-55 pare slefuit cu rindeaua. Are 50 de ani si inca bantuie in afara "parazilor" de 1 decembrie. E...neterminat. Tabla ondulata pe el, forme vag geometrice. Next step in the evolution is: TR-580. Bai taticu, cioplit si asta. Urat. Rau. Urat rau. Si vine si minunatia de parada: din alea 50 de tancuri T-55 pictate in TR-85 M1 (wow!!!!), unu' l-au parcat la muzeu. Celelalte, in namol pe undeva. Frumos bata-l norocul, ptiu, da'.....
Am incheiat vizita de lucru cu concluzia ca nu suntem buni de tanchisti, nu ne ajuta fizicul. Cand am plecat tot singuri eram. Oare din ce or trai oamenii astia de la muzeu? Ca erau multi, mai multi ca tancurile.