luni, 21 decembrie 2009

Avatar












Am asteptat mult filmul asta, cel putin suficient de mult incat sa vreau sa scriu despre impresiile lasate. Si am sa procedez clasic. Uite asa

Partea buna
Este un film spectaculos. Imaginile fac toti banii, tehnologia a ajuns departe. Vazut 3d pe un ecran decent te pune in mijlocul unui peisaj de vis. Povestea este si ea frumoasa, moralista, vorbeste despre prezentul nostru lipsit de respect pentru natura si de un posibil viitor. Filmul curge frumos, este plin de pilde si te poarta cu el undeva nu foarte departe dar intr-un loc spectaculos. Mi-a placut utilizarea mitului Gaia, bineinteles, transpus in actiunea respectiva.

Partea mai putin buna
Avatar nu este un film pretentios. Nu este nici macar un film care te tine cu sufletul la gura pentru ca actiunea este total previzibila si plina de clisee. Personajele, atatea cat exista, sunt plastice si lipsite de profunzime. Compenseaza prin patos si prin simbolistica dar asta e prea putin. De la inceput te poti prinde cine va trai, cine va muri si cine de cine se va indragosti. Actiunile eroului pozitiv sunt....previzibile. Bad guy-ul este si el inchistat intr-un cliseu iar dialogurile.....sunt interesante daca stergi subtitrarea si asculti doar limba alienilor.
Alienii....pai povestea asta e un fel de Pocahontas 3d in care pieile rosii sunt de fapt albastre. Na'vi, ca asa se numeau bastinasii din Pandora, sunt amerindieni iar pamantenii sunt fetele palide. Pana si limba lor cred ca deriva la greu dintr-un dialect indian, iar obiceiurile sunt....identice. Frumos realizati ce-i drept dar prea umani. Ok, merge si asta, nu e o problema doar ca...sunt eu mai pretentios.
Baietii rai, oamenii.....pai astia sunt cea mai mare problema. Constient de faptul ca ar fi cam ciudat totusi sa lase oamenii sa se comporte ca atunci cand au cucerit europenii noua lume, realizatorul s-a ferit de state sau armata vreunui stat. M-am amuzat de motivul unei corporatii lacome (foarte real de altfel) si de cel al mercenarilor care proveneau din....infanteria marina americana, celebrii Marines, periati astfel si deloc afectati in conditiile situatiei actuale din US.
Natura recreata pe Pandora, desi spectaculoasa, nu este deloc diferita de cea de pe tera, poate doar dragonii aia de tot apar prin spoturi. In rest avem rinoceri, pantere, lupi, etc., ok, mai mari si mai urate dar comportandu-se ca si corespondentii pamanteni. P.S. Nu am inteles niciodata de ce fiarele astea trebuie sa raga permanent. Mi se pare contraproductiv, oricat de impresionant ar fi pentru ca un animal in realitate se comporta destul de discret. In fine, imi place mie sa tai firul in patru.
Concluzie
Filmul merita vazut. Nu este pretentios, nu este alambicat, nu are personaje cu care sa ramai in memorie....nu are multe. Dar e frumos. Si te duce undeva departe si macar pentru asta si trebuie admirat.